Presenteer je lied

Presenteer je lied 

Doel(en) van de les

Doel les: De kinderen kunnen aan het einde van de les hun lied presenteren aan de klas en houden zich aan de gestelde eisen. 

Domeinen van muziek binnen de les

Luisteren 

Benodigdheden

Digibord om de presentaties op te laten zien

Groepjes van 3 of 4 kinderen 

Bronvermelding

www.YouTube.com 

Inleiding

Zet de kinderen in groepjes van 3 of 4. Geef ze een papier en de opdracht om hier hun favoriete nummers op te schrijven. Bespreek het in de groep. Welke artiesten zijn er op dit moment populair? Welke muziekstijl komt veel voor? Waar luister je muziek vaak (radio, Spotify, YouTube, etc.)? De leerkracht krijgt hierdoor een beeld van waar de kinderen veel naar luisteren en welke muziek er populair is bij hen. 

Kern

Vertel de kinderen dat ze in groepjes een liedje gaan presenteren. Het liedje kunnen ze zelf kiezen, maar jij als leerkracht kan ook een liedje voor ze uitzoeken om te presenteren. De kinderen kunnen dan in hun groepje bezig met informatie op te zoeken. Stel eisen aan de presentatie. Bijvoorbeeld:

  • Laat het lied horen

  • Wie is de artiest? Waar komt hij vandaan, leeftijd, woonplaats, andere liedjes, etc.

  • Informatie over het lied: wat is het onderwerp, waar gaat het over?

  • Bij welke muziekstijl past het lied? Hoe kun je dat horen, welke instrumenten spelen in het lied?

  • Wat voor cijfer geven jullie het lied? En waarom?

  • De presentatie duurt maximaal 8 minuten.

De kinderen gaan hiermee aan de slag. Je kan ervoor kiezen om het lied dezelfde les al te laten presenteren, maar je kunt ze ook een week de tijd geven. Houd rekening met de eisen die je stelt. 

Afsluiting

De kinderen presenteren hun lied voor de klas. De andere kinderen geven tips en tops en kunnen aan het einde een cijfer geven (vingers in de lucht) voor het lied.

Welk lied vonden de kinderen het leukst? Waarom? Welke liedjes zouden ze nog meer over willen weten? 

Overige opmerkingen/dingen waar je als leerkracht op moet letten

Sommige liedjes van deze tijd kunnen nogal grof zijn, niet helemaal gepast om te presenteren voor de klas. Let daarop als leerkracht. Je kunt er dan voor kiezen om een lied te kiezen voor de leerlingen of beluister de gekozen liedjes eerst voordat de kinderen bezig gaan met informatie zoeken. Kijk voor inspiratie eens welke liedjes in de top 40 staan. Dit zijn vaak de liedjes die de kinderen veel luisteren.Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin