Wat is popmuziek?

Popmuziek 

De meeste jongeren houden van het genre popmuziek. Maar wat wordt er precies bedoeld met het begrip 'popmuziek'? Wat voor soort muziek valt daaronder, wat juist niet en waaraan is popmuziek te herkennen? In dit hoofdstuk wordt de definitie van het genre popmuziek onder de loep genomen. 

Instrumenten

In de popmuziek wordt voornamelijk gebruik gemaakt van steeds dezelfde instrumenten, namelijk elektrische gitaar, basgitaar, drums en piano. Veel artiesten gebruiken een synthesizer in plaats van een piano, waarmee eindeloze muzikale opties mogelijk zijn. Ondanks dat voor popmuziek geen compleet orkest nodig is, kan een artiest de synthesizer inzetten als alle denkbare instrumenten. Eigenlijk heeft een popmuzikant wat dat betreft niet heel veel nodig.

In de huidige muziekindustrie heeft een popartiest meer nodig dan een beetje zangtalent. Met alle digitale middelen zijn ontelbare artiesten te vinden, van onbekend tot wereldberoemd. Veel 'doorgebroken' artiesten hebben iets waarmee ze uitblinken ten opzichte van de rest. Zo maakt Ed Sheeran regelmatig gebruik van zijn loop station, waarmee hij muziek kan opnemen en vervolgens direct kan afspelen.

Definitieomschrijving popmuziek

Simpelweg gezegd is popmuziek een verzamelnaam van veel verschillende muziekstijlen. Pop komt van populaire muziek, want popmuziek is over het algemeen het populairste genre. Het gaat om muziek die de grote massa aanspreekt, die gekocht wordt door de consument. Aangezien die consument niet persé één stijl leuk vindt maar meerdere, bestaat popmuziek uit onder andere rock 'n roll, folk, soul en jazz. In Amerika wordt het genre ook wel rockmuziek genoemd, als synoniem voor lichte muziek.

Doelgroep

De doelgroep van de popmuziek is een zo breed mogelijk publiek: het is de bedoeling dat de muziek een zo groot mogelijke doelgroep aanspreekt. Dit is terug te zien in het aantal verkochte singles. De populaire muziek, zoals bijvoorbeeld de Top 40, is terug te horen op de radio, daar wordt veel reclame voor gemaakt en is bekend bij het grote publiek. Hoe groter dat publiek, hoe meer kans op verkochte platen en zelfs albums. Voor popartiesten is het doel om, naast mooie nummers maken, een groot publiek aan te spreken en hits te scoren. Hiermee verdienden de artiesten veel geld, waarmee ze vervolgens met bekende producenten of grote artiesten kunnen samenwerken.

Geschiedenis

Popmuziek kent een lange geschiedenis. Echter wordt de term popmuziek sinds ongeveer 75 jaar geleden gebruikt. Er is sinds 1900 een lange aanloop geweest naar de popmuziek zoals wij kennen. In onderstaande tijdlijn is schematisch weergegeven welke stijlen in de aanloop naar de popmuziek voorbijgekomen zijn.

  • Marsmuziek (begon al de tijd van jagers & verzamelaars)

  • Volksmuziek (men maakte muziek in hun volkerenstam)

  • Gospel (werd overgebracht door Afrikaanse slaven naar USA)

  • Blues (ongeveer tussen 1860-1900)

  • Country (al in de 18e eeuw)

  • Jazz (eind jaren '30)

  • Rythm-and-blues (jaren '40)

  • Country en Western (eind jaren '50, begin jaren '60)

Door verbeteringen van radio en platenspelers trekt de muziekwereld rond 1945 steeds meer aan. Na jazz en blues ontstond in de jaren vijftig ook rock 'n roll. Enkele artiesten versnelden de bluesmuziek, waardoor rock 'n roll en de rythm-and-blues ontstond. Opkomende platenmaatschappijen gingen hierin mee en promoten beginnende artiesten. Elvis Presley is één van die artiesten. Hij wordt gezien als het eerste echte grote popidool. Presley blonk uit in het feit dat hij een vrij nieuw medium gebruikte om het publiek te treffen: de televisie. Dit betekende ongekende populariteit en bekendheid.

Doordat Elvis Presley een wereldberoemd idool werd, had de jeugd iemand om naar op te kijken. Ze hadden een muzikale held, een idool. Men wilde naar concerten van hun idolen. Dit begon klein, in zalen met honderden mensen, maar groeide al snel uit naar grote concertzalen. Al in de jaren zeventig werden complete voetbalstadions afgehuurd voor de grootste popartiesten. Vanaf de zeventiger jaren werden er al wereldtournees gehouden door artiesten. Een kenmerkend aspect van de fans van popmuzikanten is het hysterische geschreeuw.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin