Wat is het aanbod popmuzieklessen?

Wat is het aanbod popmuzieklessen

Als je in een basisschoolklas vraagt wat voor soort muzieklessen willen, komt het bijna altijd op hetzelfde neer: iets met muziek wat ook op de radio te horen is. In dit hoofdstuk wordt ingezoomd op het aanbod van popmuziek in de muziekmethoden.

Wat is het aanbod van de moderne (pop)muzieklessen?

Er zijn momenteel veel goede en grote muzieksites waar je veel lesideeën en liedjes vandaan kunt halen. Denk hierbij aan 123zing en Eigen-wijs. Verder is de website muziekinschool.net een goede site waarin je veel liedjes en lesideeën vandaan kan halen. Ook zijn de cd's en liedjes van Jeroen Schipper en genot om naar te luisteren en er je les mee te ontwerpen.

Natuurlijk zijn er meer muziekmethodes in het basisonderwijs te vinden. Zo zijn Nootzaak, Muziek en meer, Metropole op school en Meer met muziek andere bekende basisschool methoden. Alle genoemde methodes zijn naast elkaar gelegd door het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuur en Amateurkunst (LKCA) en met elkaar vergeleken en naast elkaar gelegd. Uit deze vergelijking zijn er enkele opvallende punten te vinden. Zo kunnen bij bijna alle methodes de kerndoelen voor muziek behaald worden, zijn veel methodes te combineren met andere cultuurvakken als drama of dans én is erbij bijna geen enkele methode een toetsing aanwezig.

Behalve deze drie opvallende zaken kunnen we ook zeggen dat erin bijna alle muziekmethoden aandacht wordt gegeven aan de vijf (inmiddels zes) domeinen. Van deze vijf domeinen ligt de meeste focus op het zingen, luisteren en maken. De minste aandacht krijgt lezen en noteren (LKCA.nl, z.d.).

Er is dus genoeg aanbod voor muzieklessen, maar kunnen we dan ook spreken van genoeg moderne en popmuziek? De methode 123zing komt aardig in de buurt. Ze proberen ze veel verschillende soorten muziek uit. Zo wordt er aandacht besteed aan beatboxen, rappen en wat vlottere nummers die wat minder typisch kinderliedje zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld culturele liedjes en lesmateriaal. Denk hierbij aan een les over muziek uit Afrika of Curaçao (123zing.nl, z.d.). Ook bij Eigen-wijs zijn er liedjes te vinden waar de blues of country een rol speelt. Wat dat betreft zijn 123zing, Eigen-wijs én Metropole op de school de betere methodes.

Echter komen we op deze sites niet de bekende liedjes van Ed Sheeran, Sam Smith, Justin Bieber of Ariana Grande tegen. Deze échte popliedjes zijn niet te vinden in de hedendaagse muziekmethodes. Leerkrachten die graag willen aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen moeten hier zelf mee bezig.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin