Muziekstijlen 5/6
Titel les
Muziekstijlenquiz!
Doel(en) van de les
Doel lessenserie: Aan het eind van deze lessenserie (her)kennen de leerlingen verschillende muziekstijlen, zoals de blues en de rock 'n roll.
Aan het eind van deze lessenserie weten de leerlingenen waar de oorsprong van blues ligt.
Leerlingen kunnen aan het eind van deze lessenserie verschillende kenmerken van de muziekstijlen noemen.
Doel les: Aan het eind van deze les kennen verschillende muziekstijlen en typerende bewegingen bij een muziekstijl.
Domeinen van muziek binnen de les
Luisteren en bewegen
Benodigdheden
Apparaat waar muziek van kan worden afgespeeld.
Youtube:
1. Jazz 2. Pop 3.Dance 4. Blues 5. Rock
6.Smartlap 7. Nederhop 8. Rap 9. Reggae 10. Rock 'n Roll
Achtergrondinformatie:
Jazz: Vooral te herkennen aan de saxofoon! Ook de piano, mondharmonica, trompet en de klarinet komen veel voor. Uiteraard zijn de drums en de gitaren aanwezig.Pop: popmuziek, afkorting van het woord populaire muziek.
Dance: Electronische muziek (EDM, Electronic Dance Music). Vooral muziek van DJ's als Martin Garrix. Wordt gemaakt met de computer.
Blues: Droevige muziek, heeft een afterbeat (je klapt op de beat: klap, rust, klap, rust, klap, rust. Bij de blues is het juist andersom.) Muziekinstrumenten zijn een trombone, saxofoon, trompet contrabas, gitaren, drums en de piano.
Rock: Veel gitaren en een drumstel.
Smartlap: Nederlands levenslied. Denk aan Leef, Kleine Jongen en het Kleine café aan de haven.
Nederhop: Hiphop van Nederlandse bodem. Veel rap, weinig zang. Bekende artiesten zijn de Partysquad, Ronnie Flex, Lil Kleine en Boef.
Reggae: Vrolijke muziek met de bekende instrumenten als een gitaar, drums en zang. Ook komen de trompet en saxofoon voor.Rock 'n Roll: Ook hier veel gitaren en drums. Echter is dit minder 'hard' maar wat vriendelijker en toegankelijker.
Rock 'n Roll: Ook hier veel gitaren en drums. Echter is dit minder 'hard' maar wat vriendelijker en toegankelijker.
Bronvermelding
-
Inleiding
Ga in gesprek met de klas. Welke muziekstijlen ken je allemaal? En wat is een muziekstijl?
Maak daarna de koppeling naar je opdracht. Zet de hierboven genoemde muziekstijlen op het bord. Ga hierover in gesprek en vraag van welke stijlen de leerlingen al iets weten. Wat weten ze dan en waar (her)kennen ze dit van?
Kern
Introduceer vervolgens je volgende opdracht. Het doel is om bij elk fragment de juiste stijl te zoeken. Laat de fragmenten horen en laat de leerlingen in een quizvorm deze proberen te raden. Afhankelijk van de beginsituatie van de klas kan je deze stijlen kiezen.
Herkenbare muziekstijlen zijn vooral hedendaagse popmuziek, R&B, de Nederlandse muziek, house/dance, klassieke muziek, rock 'n roll, reggae, jodelen, blues en jazz. Minder bekende muziekstijlen voor een goede groep die van een uitdaging houdt kan richting de hardcore (gabbers), country, rock, Nederhop (Nederlandse hiphop) en filmmuziek.
Leerlingen gaan aandachtig luisteren, discussiëren en wegstrepen wat het in ieder geval niet is.
Afsluiting
Tijdens de fragmenten zullen de leerlingen hier bewegingen bij maken. Ga hierover in gesprek: wat voor dansje deden ze? Wat is nog meer een kenmerkende dans of beweging? Wat is kenmerkend voor bepaalde muziekstijlen? Normaal gesproken begint er een leerling met een grapje die toevallig een dansje kent. Er zijn verschillende bekende 'dansjes' bij deze stijlen. Denk aan wat íédereen danst op Jailhouse Rock. Ook kent iedereen het jodelen en ook het headbangen is een bekend fenomeen bij de groep. Deel de groep op in verschillende groepjes en laat elk groepje een dansje voorbereiden/instuderen. De leerlingen zullen dit onwijs leuk vinden.
Laat tegelijkertijd met het uitzoeken van de dansjes de leerlingen bekende artiesten en nummer opzoeken. Als een groepje bezig gaat met de reggae, laat ze eens op youtube kijken wat ze herkennen.
Overige opmerkingen/dingen waar je als leerkracht op moet letten
Deze les duurt ongeveer tussen 45 minuten.